Prosty torcik

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • * Biszkopt :
  • * 7 jajek,
  • * 7 łyżek gorącej wody,
  • * 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
  • * 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
  • * 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
  • * zapach śmietankowy-parę kropli,
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • * Dodatkowo na krem i posypkę :
  • * 2 torebki gotowych kremów do tortów firmy „Gellwe”-gotowe w 5 minut, tj. waniliowy i czekoladowy.
  • * wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu- do posypania wierzchu tortu.

Prosty torcik, który wykonuje się w ekspresowym tempie.

Etapy przygotowania

BISZKOPT :
Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy  go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy  o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z  kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając  od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po  zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
KREMY :
Zrobić 2 kremy z paczki, z firmy „Gellwe” wg. przepisu z opakowania.
SPORZĄDZANIE TORTU :
Na biszkopt nanieść krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki dla ochłodzenia.
W tym czasie sporządzić drugi krem-waniliowy.
Wyjąć z lodówki ciasto i nałożyć na poprzedni krem, drugi krem waniliowy.
Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi.
Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

file1265300273



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....