Frytki domowe

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ziemniaki-0,5 kg.
  • olej lub oliwa-do smażenia,
  • sól-do smaku,
  • ewentualnie majonez, ketchup.

Frytki-danie bardzo szybkie, ale i tuczące, więc ostrożnie z przejadaniem się nimi.

Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry, a potem na podłużne cienkie paski tej samej wielkości i osuszamy ręcznikiem  papierowym, by podczas smażenia ziemniaki nie pryskały.
Rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz-olej słonecznikowy lub oliwę w garnku, lub we frytkownicy i potem stopniowo wrzucamy frytki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy ciepłe, posypując solą do smaku.
Niektórzy spożywają je z majonezem, czy ketchupem.

file1265300335



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...