O czym świadczą kolory warzyw?

7 listopada 2012, dodał: MonikaB
Artykuł zewnętrzny

Nie od dziś wiadomo ,że warzywa w naszym życiu pełnią niezwykle ważną rolę. Specjaliści od żywienia podzielili je na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda z tych grup posiada inne wartości odżywcze. Wskazane jest przyjmowanie codziennie, choć jednej porcji z każdej grupy, by cieszyć się zdrowiem i nieskazitelną urodą.

Pierwszą grupą są zielone warzywa, które oczyszczają nasz organizm z toksyn, dlatego też często stosuje się je podczas wszelkich diet odchudzających. Warzywa z powyższej grupy oprócz cennych witamin i minerałów zawierają także polifenole, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Do tej grupy warzyw należą : brokuły, seler naciowy, zielona pietruszka oraz ogórki.

Kolejną grupą są warzywa żółte i pomarańczowe , odpowiadają one za jędrność skóry. Posiadają także w swoich właściwościach luteinę , której organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sobie sam odpowiada ona za prawidłowy wzrok. Do tego zbioru należą : dynia, marchew , kukurydza oraz fasola szparagowa.

Trzecią grupą kolorystyczną są warzywa fioletowe . Odpowiadają one za skuteczne zwalczanie komórek rakowych ponadto wzmacniają naczynia krwionośne. Swoją barwę zawdzięczają antocyjaninie, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Warzywa fioletowe to : bakłażany, czerwona kapusta, radicchio i czerwona cebula.

Następna grupa, to białe warzywa, które chronią nas przez wszelkimi infekcjami, mają działanie moczopędne i rozkurczowe. Zawierają w sobie dużą dawkę witaminy C , która pomaga w walce z wirusami. Wśród tej grupy króluje czosnek, biała cebula, por i biała kapusta.

Ostatnią grupą są czerwone warzywa. Warzywa z tej grupy skutecznie wzmacniają nasze serce i chronią przez zawałem. Są cenione ze względu na dużą ilość likopenu, który jest przeciwutleniaczem, zawierają także potas , który odpowiada za miarowy rytm serca. Do czerwonych warzyw zaliczamy : pomidory, czerwoną paprykę, rzodkiewkę i buraki.

zobacz również:

  1. Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?
  2. Które warzywa są kaloryczne?
  3. Gotowane warzywa pełne zdrowia
  4. Mało znane warzywa w Polsce: ranking
  5. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy