Gotowane warzywa pełne zdrowia

20 maja 2013,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Pewnie nie raz słyszałaś, że gotowanie zabija wszystkie witaminy, a najlepsze są warzywa surowe… A prawda jak zwykle leży po środku i tkwi w równowadze i prawidłowo zbilansowanej diecie.

Część witamin, tych nieodpornych na działanie wysokiej temperatury faktycznie ginie podczas przyrządzania i podgrzewania potraw, do grupy tych nietrwałych witamin należy przede wszystkim witamina C.

Jednak pamiętaj, że jest także sporo związków, które dopiero pod wpływem ogrzewania uaktywniają się! Tu zaliczamy przede wszystkim ważne dla nas składniki o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydanty*) – karotenoidy oraz naturalne barwniki, takie jak luteina czy antocyjany wpływające m.in. korzystnie na pracę narządu wzroku. Dlatego nie obawiaj się, że podgrzewając posiłek Twoje danie straci na wartości. Jeśli będą to gotowane warzywa na pewno taki posiłek przyniesie ci sporo korzyści.

Jak gotować, aby było zdrowo?

Gotując warzywa zadbaj jedynie o to, by były gotowane możliwie jak najkrócej, nie rozgotowuj ich. Najlepiej gotować  al dente i najlepiej na parze. Jednak pomimo to, nie wyrzucaj surowych warzyc z menu, są one niezbędne by uzupełnić niedobory witaminy C, która pod wpływem temperatury ginie.

Optymalnym rozwiązaniem jest zjedzenie w ciągu dnia zarówno warzywa gotowane jak i surowe (bogate w wit. C).

*antyoksydanty, substancje chemiczne wykazujące zdolność do zobojętniania związków zawierających aktywny tlen. Są zwane również „wymiataczami” wolnych rodników. Wolne rodniki mają ważny udział w rozwoju chorób układu krążenia (w tym choroby niedokrwiennej serca) oraz nowotworów. Dlatego zaleca się stosowanie diety bogatej w antyoksydanty. Najwięcej tych substancji zawierają różnego rodzaju produkty roślinne (w tym warzywa i owoce).

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Najbardziej kaloryczne owoce
  2. Szybkie diety owocowe
  3. Najbardziej kaloryczne warzywa: ranking
  4. Co nas tuczy?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.