Bananowe muffinki z mleczkiem kokosowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 23 dag mąki pszennej, jajko + 1 żółtko, 3 banany, 6 dag margaryny, szczypta soli, po 1/2 łyżeczki: proszku do pieczenia, cynamonu i sody oczyszczonej, 10 dag cukru, 125 ml mleczka kokosowego.
Mąkę zmieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Banany rozgnieść widelcem na puree, zmieszać z mleczkiem kokosowym. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie żółtko. Dodać sypkie produkty na przemian z bananowym puree. Masą napełnić foremki do muffinek, piec ok. 35 min w temp. 170st. Wierzch można polać stopioną czekoladą.
Muffinki robi się błyskawicznie i w takim samym tempie znikają, ponieważ najlepsze są jeszcze ciepłe;)