Kaczka z czerwoną kapustą
Składniki
– 4 udka kaczki
-20 suszonych śliwek
-1/2 pomarańczy
– 1 jabłko średnie
-mała główka czerwonej kapusty
– 3 szkl. soku porzeczkowego
-1 i 3/4 szkl. wytrawnego wina (czerwone)
-1/3 octu winnego
-2 łyżki masła
-2 łyżki cukru
– laska cynamonu
-sól
-pieprz
PRZYGOTOWANIE
Masło roztopić, włożyć poszatkowaną kapustę i podsmażyć 2min mieszając.Wlać 2 szkl. soku porzeczkowego,ocet winny,1 szkl.wina, pokrojoną w plasterki pomarańczę,dodać cynamon,posypać cukrem,wymieszać i dusić ok. 1h aż kapusta zmięknie,a soki z niej odparują prawie całkowicie. Wyjąć pomarańczę i laskę cynamonu,kapustę doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie,oprószyć pieprzem oraz solą i piec w piekarniku 20min rozgrzanym do 200C. Następnie zmniejszyć do 180C i upiec( sprawdzając od czasu do czasu czy mięso jest miękkie). Przełożyć do półmiska i przykryć folia aluminiową żeby ciepło nie uciekło. Jabłko pokroić w kostkę, dodać śliwki,wlać ostatnią szkl. soku , zagotować, zmniejszyć ogień i dusić,aż śliwki wchłoną większą część płynu. Z naczynia, w którym piekliśmy mięso usunąć tłuszcz,wlać wino które pozostało, zagotować, dodać do śliwek i dusić jakieś 4-5min. Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowym z kapustą. Mmmm pycha!