Kaczka z czerwoną kapustą

8 października 2012, dodał: zapala221
Artykuł zewnętrzny

Składniki

– 4 udka kaczki

-20 suszonych śliwek

-1/2 pomarańczy

– 1 jabłko średnie

-mała główka czerwonej kapusty

– 3 szkl. soku porzeczkowego

-1 i 3/4 szkl. wytrawnego wina (czerwone)

-1/3 octu winnego

-2 łyżki masła

-2 łyżki cukru

– laska cynamonu

-sól

-pieprz

PRZYGOTOWANIE

Masło roztopić, włożyć poszatkowaną kapustę i podsmażyć 2min mieszając.Wlać 2 szkl. soku porzeczkowego,ocet winny,1 szkl.wina, pokrojoną w plasterki pomarańczę,dodać cynamon,posypać cukrem,wymieszać i dusić ok. 1h aż kapusta zmięknie,a soki z niej odparują prawie całkowicie. Wyjąć pomarańczę i laskę cynamonu,kapustę doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie,oprószyć pieprzem oraz solą i piec w piekarniku 20min rozgrzanym do 200C. Następnie zmniejszyć do 180C i upiec( sprawdzając od czasu do czasu czy mięso jest miękkie). Przełożyć do półmiska i przykryć folia aluminiową żeby ciepło nie uciekło. Jabłko pokroić w kostkę, dodać śliwki,wlać ostatnią szkl. soku , zagotować, zmniejszyć ogień i dusić,aż śliwki wchłoną większą część płynu. Z naczynia, w którym piekliśmy mięso usunąć tłuszcz,wlać wino które pozostało, zagotować, dodać do śliwek i dusić jakieś 4-5min. Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowym z kapustą. Mmmm pycha!