Tortilla z ryżem i grillowanym kurczakiem

16 sierpnia 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 placki tortilli o średnicy 25 cm

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 średnie ogórki kiszone

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

mix sałat

pikantny sos salsa

1 woreczek ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalny

3 łyżki ziół dalmatyńskich

sól

pieprz

sok z 1/2 dużej cytryny

Przygotowanie:

Filet z kurczaka opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, każdy kroimy na 2 kotlety. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i roztartymi w dłońmi ziołami dalmatyńskimi. Odstawiamy na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Zamarynowane piersi grillujemy po kilka minut z każdej strony. Placki tortilli również grillujemy lub podsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Ciepłe smarujemy pikantnym sosem salsa, a następnie posypujemy ugotowanym i jeszcze ciepłym ryżem. Nakładamy mix sałat, paprykę i ogórki oraz pokrojone w 1 cm kawałki grillowane piersi z kurczaka. Składamy na pół, podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.

file1345148217