Torcik ucierany z truskawkami

20 lipca 2012, dodał: alaaa
Artykuł zewnętrzny
  • 20 dkg margaryna,
  • 15 dkg cukier,
  • 3 szt jajka duże,
  • 20 dkg mąka pszenna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • truskawki,
  • migdały słupki,
  • cukier puder

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i  proszkiem do pieczenia. Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką. Masę dokładnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i  wysypać bułka tartą. Ciasto wyrównać na górze ułożyć umyte, bez szypułek truskawki i posypać migdałami. Jeżeli są duże truskawki można przekroić i ułożyć stroną przeciętą do góry. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 170st na około 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

file1342772156