Dania z fasolki szparagowej – pomysłowe przepisy
26 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Może być żółta lub zielona, a sezon na nią trwa od czerwca do końca września. Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. To jednocześnie wspaniałe warzywo, z którego można wyczarować doskonałe i szybkie dania. Oto kilka pomysłów.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową umyć pod bieżącą wodą i odciąć jej twarde końce. W gorącej, posolonej wodzie ugotować fasolkę na pół twardo. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek i podsmażyć czosnek pokrojony na plasterki (nie powinien zbrązowieć). Dodać pokrojone w kostkę pomidory, posolić i podsmażać przez 10 minut. Do sosu pomidorowego dodać na wpół ugotowaną fasolkę szparagową. Gotować wszystko aż połączą się smaki a fasolka będzie miękka.
Fasolka z mięsem mielonym
Składniki:
– mięso mielone
– fasolka szparagowa
– koncentrat pomidorowy
– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, przyprawy
– fasolka szparagowa
– koncentrat pomidorowy
– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić drobno i smażyć na oliwie na złoto. Dodać zgnieciony czosnek, a chwilę potem – mięso mielone. Smażyć, aż mięsko ładnie się przypiecze. W tym czasie ugotować strąki fasolki. Kiedy będzie miękka, wrzucić na patelnię i wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy (paprykę, bazylię, oregano, lubczyk). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy – powinno go być niedużo, tylko dla smaku i trochę dla koloru. Prawdziwym łasuchom polecam dodać jeszcze starty żółty ser.
Fasolka szparagowa z boczkiem
– zielona fasolka
– wędzony boczek
– sól
– wędzony boczek
– sól
– pieprz
– majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al dente. Posolić, popieprzyć. Boczek posiekać na kawałeczki i usmażyć na złoto w majeranku. Dodać fasolkę wymieszać i chwilę razem zasmażać. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Fasolkę ugotować al dente. Posolić, popieprzyć. Boczek posiekać na kawałeczki i usmażyć na złoto w majeranku. Dodać fasolkę wymieszać i chwilę razem zasmażać. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Fasolka szparagowa z szynką
– 1 mała cebula
– kromka bułki
– natka pietruszki
– pieprz
– kromka bułki
– natka pietruszki
– pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, ale tak by zachowała swoją jędrność (idealnie byłoby ugotowanie jej na parze – oprócz witamin zachowała by swój smak bardziej intensywny niż po ugotowaniu w wodzie). Na patelni podsmażyć cebulkę i szynkę ze startym czosnkiem oraz bułką pokrojoną na grzanki. Wymieszać wszystkie składniki.
Fasolka z makaronem
Składniki:
– 200 g makaronu
– 150 g fasolki szparagowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 150 ml bulionu warzywnego
– 50 ml białego wina, półsłodkiego
– 200 g śmietany
– sól, pieprz – do smaku
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– oliwa do smażenia
– 150 g fasolki szparagowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 150 ml bulionu warzywnego
– 50 ml białego wina, półsłodkiego
– 200 g śmietany
– sól, pieprz – do smaku
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Fasokę oczyścić, pokroić w 3 cm kawałki, cebulę w ósemki. Na oliwie podsmażyć fasolkę (2 minuty), dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek, chwilkę przesmażyć i zalać winem oraz bulionem. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać śmietanę i dusić, aż fasolka będzie miękka. Doprawić bazylią, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem.
Fasolka szparagowa z pieczarkami
Składniki:
– 40 dag fasolki szparagowej
– 40 dag fasolki szparagowej
– 10 dag kiełków fasoli
– 15 dag pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– szczypta cukru
– 2 łyżki oleju
– sok z cytryny do smaku
– 15 dag pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– szczypta cukru
– 2 łyżki oleju
– sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Z fasolki obciąć końcówki, strączki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i dokładnie osączyć na sicie. Odstawić, by fasolka ostygła. Jeśli strąki są długie, można je pokroić na mniejsze kawałki. Oczyszczone pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i po ostudzeniu pokroić w plasterki lub w ćwiartki. Dodać do fasolki, posypać kiełkami. Czosnek przepuścić przez praskę, dokładnie wymieszać z olejem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sosem polać fasolkę z pieczarkami, wymieszać. Doskonale smakuje z ryżem na sypko jako danie obiadowe, ale fasolkę można też podawać z pieczywem, na przykład na kolację.
Fasolka z marchewką
Składniki:
– 1 garść fasolki szparagowej
– 1 garść fasolki szparagowej
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka tartej bułki
– przyprawa uniwersalna np. ziarenka smaku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić, fasolkę obrać – odcinając końcówki i pokroić. Gotować z przyprawą uniwersalną do miękkości . Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło (ok. łyżki), dodać ugotowane warzywa i wymieszać. Dodać tartą bułkę (ok. łyżki), podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło do obiadu.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić, fasolkę obrać – odcinając końcówki i pokroić. Gotować z przyprawą uniwersalną do miękkości . Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło (ok. łyżki), dodać ugotowane warzywa i wymieszać. Dodać tartą bułkę (ok. łyżki), podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło do obiadu.
Fasolka szparagowa z kurkami
Składniki:
– 50 dag fasolki szparagowej
– 30 dag małych kurek
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka octu balsamicznego
– kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
– sól
– biały świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, osączyć, odciąć końce. Pokroić na kawałki 3-cm długości. Zalać lekko posolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, przyciąć trzonki. Umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać grzyby, dusićna małym ogniu przez 10 minut. Połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przestudzić. Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym. Podawać posypane natką.
– 50 dag fasolki szparagowej
– 30 dag małych kurek
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka octu balsamicznego
– kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
– sól
– biały świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, osączyć, odciąć końce. Pokroić na kawałki 3-cm długości. Zalać lekko posolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, przyciąć trzonki. Umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać grzyby, dusićna małym ogniu przez 10 minut. Połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przestudzić. Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym. Podawać posypane natką.
Fasolka szparagowa z papryką
Składniki:
– 2 łyżki oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 2 pomidory
– 1 ostra papryka
– 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków)
– 1 garść bazylii
– sól
– pieprz
– 3 ząbki czosnku
– 2 pomidory
– 1 ostra papryka
– 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków)
– 1 garść bazylii
– sól
– pieprz
– sezam
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ posiekać w kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Dusić warzywa przez minutę, dodać fasolkę i szczyptę soli. Dusić jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucić garść posiekanej bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem.
Fasolka szparagowa z estragonem
Składniki:
– 500 g cienkiej, bezwłóknistej zielonej fasolki szparagowej
– 1 łyżka soku z cytryny
– gruba sól morska
– 3 szalotki
– 3 łyżki gęstej śmietany (22%)
– 3 łyżki listków świeżego estragonu
– 1 łyżka soku z cytryny
– gruba sól morska
– 3 szalotki
– 3 łyżki gęstej śmietany (22%)
– 3 łyżki listków świeżego estragonu
Przygotowanie:
Fasolkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować, aż będzie al dente. Szybko odcedzić, wrzucić na chwilę do zimnej wody z kostkami lodu (dzięki temu fasolka zachowa świeży, zielony kolor), ponownie osączyć i osuszyć. W miseczce wymieszać sok z cytryny, szczyptę soli, drobno posiekaną szalotkę i śmietanę, aż uzyskamy gładką emulsję. Ostudzoną fasolkę wymieszać z sosem oraz drobno porwanymi listkami estragonu.
Bigos z fasolki
Składniki:
– 500 g kiełbasy lub ugotowanego mięsa
– 1 kg fasolki szparagowej
– 2 cebule
– 200 g przecieru pomidorowego
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz
– słodka papryka
– chili
– 2 cebule
– 200 g przecieru pomidorowego
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz
– słodka papryka
– chili
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i jeszcze chwilkę smażyć, dodać przyprawy. Następnie dodać fasolkę i wszystko razem chwilę gotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i całość jeszcze chwilę dusić. Doprawić do smaku.
Fasolka z całymi pomidorami
Składniki:
– paczka mrożonej fasolki szparagowej
– pomidory w puszce
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– oliwa, zioła
– sól, pieprz
– paczka mrożonej fasolki szparagowej
– pomidory w puszce
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– oliwa, zioła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al dente w osolonej wodzie. Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną połówkę cebuli i przecisnąć 2 ząbki czosnku. Chwilę poddusić i dodać całą puszkę pomidorów. Posolić, popieprzyć, dodać zioła, wymieszać. Ugotowaną fasolkę połączyć z pomidorami. Podawać na ciepło.
Fasolkę ugotować al dente w osolonej wodzie. Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną połówkę cebuli i przecisnąć 2 ząbki czosnku. Chwilę poddusić i dodać całą puszkę pomidorów. Posolić, popieprzyć, dodać zioła, wymieszać. Ugotowaną fasolkę połączyć z pomidorami. Podawać na ciepło.
Zobacz również:
-
Ciasta z porzeczkami – przepisy
-
Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
-
Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek
-
Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek