Tort truskawkowy na czekoladowo-kokosowym spodzie.
składniki:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
100 g cukru pudru
90 g wiórków kokosowych
90 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
400 g jogurtu naturalnego
250 g śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki żelatyny
300 g truskawek
3 łyżki wiórków kokosowych
cukier puder
1.Czekoladę posiekać na małe kawałki. Stopić masło,dodać czekoladę i powoli roztapiać. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch,dodać ostudzoną masę czekoladową. Wymieszać wiórki kokosowe z mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy,połączyć.
2.Dno tortownicy (o średnicy 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180
stopni. Wyjąć z piekarnika kiedy ciasto ostygnie,ostrożnie wyjąć z formy i przekroić poziomo na pół.
3.Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
4. Żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wodzie. Jogurt naturalny, cukier puder,cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na
sztywno. Ciepłą żelatynę delikatnie połączyć z 4 łyżkami kremu jogurtowego.
Potem wymieszać z resztą kremu.Stopniowo łączyć krem jogurtowy z ubitą wcześniej kremówką.
5.Dolną warstwę ciasta posmarować kremem, rozłożyć truskawki i przykryć drugim krążkiem. Schłodzić 3 godz. w lodówce.
6.Po schłodzeniu boki tortu (kremu) posypać wiórkami kokosowymi a górę posypać cukrem pudrem.
RADA:truskawki można zastąpić innymi owocami np.malinami, poziomkami.