Kluski z macy
Podpatrzone z kuchni żydowskiej . Można podawać do rosołu ( takie było ich przeznaczenie w oryginale ) lub do mięs duszonych . W wersji podstawowej robić należało z samej macy ja dodałam trochę mąki – są bardziej ścisłe .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 szklanka drobno pokruszonej macy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 8 łyżek wody
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 kostki bulionu Knorra ( cielęcy, drobiowy )
Drobno pokruszyć macę , dodać jajka, wodę , masło, natkę , sól, pieprz, mąkę .Dobrze wyrobić . Zostawić na 10 minut. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi .Z masy na kluseczki formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego . Wrzucać na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać zaraz po zrobieniu.
Proponuje najpierw spróbować ugotować 1-2 sztuki żeby sprawdzić czy są ścisłe. Gdyby się rozpadały w gotowaniu dodać trochę mąki. ( ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
Można podawać albo do rosołu , albo do II dania.