Domowe lody light
Lody, lody… niektórym przysparzają sporo zmartwień. Dla tych dbających o linię stają się niemałym utrapieniem. Te smakołyki mają w sobie bowiem sporo kalorii, często robione z tłustej śmietany, dosładzane sporą ilością cukru. Jak jeść lody i nie przytyć? Dzisiaj proponuje przepis na domowe lody light, dzięki któremu nie musisz tak uważać na kalorie.
Przepis jest niezwykle prosty. Do jego wykonania potrzebne ci będzie mleko, jajka, cukier waniliowy i ulubione owoce sezonowe.
Jak to wygląda w praktyce? Proporcje przedstawiają się następująco. Na 1 szklankę mleka przypadają 2 jajka,1 cukier waniliowy. Uzyskamy z tego sporą porcję dla lodowego łakomczucha.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. w osobnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z cukrem waniliowym. Roztarte żółtka powoli , ręcznie wkręcamy bo piany. Następnie powoli, ciągle mieszając łyżką przelewamy do piany mleko. uważając by jej nie zniszczyć. Według uznania dodajemy pokrojone kawałki ulubionych owoców. Wsadzamy do lodówki na około 4h.
Smacznego!