Czerwone porzeczki w syropie na zimę

26 czerwca 2012,
dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • cukier
  • wrząca woda

PRZYGOTOWANIE:

Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek, przygotowujemy słoiki. Czerwone porzeczki przekładamy do słoików mniej więcej na 1/2 – 3/4 wysokości słoika. Do każdego słoika wsypujemy 5  pełnych łyżek cukru. nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze słoika, tak aby był pełny (porzeczki w słoiku można lekko zamieszać aby cukier się rozpuścił). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

file1340734180



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...