Sałata z grillowanymi grzybami i papryką
pyszna sałata na kolację albo lunch…
składniki:
- 10-15 szt. kapeluszy pieczarek (albo boczniaków, albo shitake)
- 1 duża czerwona papryka
- 3-4 garści rucoli albo 1 nieduża główka sałaty (może być lodowa albo zwykła, albo mieszanka sałat)
- 2 czubate łyżki poobrywanych listków koperku i natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1-2 łyżki octu balsamico (albo kilka łyżek czerwonego wina)
- 2-3 ząbki czosnku
- do smaku sól, pieprz mielony, chili
- do skropienia: sok z połówki cytryny, oliwa extra vergine
- do dekoracji: kilka plasterków cytryny
sposób przygotowania:
Paprykę umyć i upiec w całości (180st.C, ok.20min.), wyjąć, włożyć do foliowego woreczka – jak przestygnie obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Oliwę zmieszać z octem albo winem, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chili, wymieszać i tą miksturą zalać oczyszczone grzyby, przykryć folią, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (można je nawet przygotować poprzedniego dnia). Grzyby osączyć z marynaty, upiec na grillu albo na mocno rozgrzanej, suchej patelni po kilka minut z obu stron. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę, dodać koperek, natkę, pokrojoną w paseczki paprykę, na wierzch ciepłe grzyby, polać niewielką ilością marynaty, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą extra vergine. Podawać z chrupiącą bagietką. W dobrych sklepach można kupić gotową, pieczoną paprykę w oliwie – jeśli przygotowujemy ją sami, najlepiej upiec jednorazowo kilka sztuk a po ostudzeniu i obraniu ze skórki przechowywać w słoiku zalaną oliwą extra vergine.