Kuskus z karmelizowanymi morelami i grillowaną kiełbasą

19 czerwca 2012, dodał: Pastelle
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • 4-5 świeżych moreli
  • garść rodzynek
  • łyżka miodu lub cukru
  • szczypta kurkumy
  • sól/pieprz
  • łyżka masła
  • ulubiona kiełbasa
  • natka pietruszki

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Zagotowujemy wodę, i  przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu z tą różnicą, że dodajemy szczyptę kurkumy. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w  ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło i  wrzucamy morele. Podsmażamy, a  po chwili dodajemy odsączone rodzynki oraz miód lub cukier. Delikatnie mieszamy, by nie zmiażdżyć owoców, a  gdy się lekko zezłocą, zdejmujemy z kuchenki.

Kiełbasę kroimy w ukośne plastry i grillujemy na patelni grillowej lub ruszcie.

Gdy kuskus wchłonie całą wodę, mieszamy i delikatnie łączymy z owocami.

Wykładamy na talerze tak, jak pokazuje fotografia lub w sobie dogodny sposób i podajemy na stół.

file1340110414