Czy żucie gumy jest zdrowe i poprawia trawienie przez co chudniemy? Istnieją takie produkty, np. niektóre warzywa i owoce (głównie są to włókniste warzywa i owoce takie jak: szparagi, sałata, brokuły, zielona kapusta, marchewka, kalafior, jabłka, jagody, żurawina, ananas, arbuz) jak i bezcukrowe gumy – ich trawienie wymaga więcej energii, niż one same dostarczają. Naukowcy ze słynnej Kliniki Mayo w Minnesocie postanowili obalić mit o bezcukrowej gumie: poproszono biorących udział w badaniu o żucie bezcukrowej gumy w tempie 100 ruchów szczęką na minutę. Stwierdzono zużycie energii na poziomie 11 kcal na godzinę, doszli do wniosku, że osoba, żująca coś w ciągu każdej godziny każdego miesiąca (oprócz nocy) może spalić zaledwie 0,5 kg. Żucie gumy bez cukru może zmniejszyć nasze zapotrzebowanie na kalorie i wyzwolić w nas dodatkową energię – twierdzą naukowcy z University of Rhode Island. Osoby, które żuły gumę rano przez godzinę spożywały później o 67 kalorii mniej i do końca dnia nie odczuwały większego głodu – powiedział profesor Kathleen Melanson. Podczas badań okazało się także, że warto także żuć gumę przed i po jedzeniu, powoduje to wzrost naszej energii o 5 proc.
Naukowcy dowiedli także, że żucie gumy obniża apetyt. Przeżuwanie pokarmu – nawet gdy, jak w przypadku gumy, nie jest on połykany – to sygnał dla mózgu, by ograniczyć łaknienie. Dodatkowo proces żucia wymaga spalenia pewnej dawki kalorii. Oba te powody sprawiają, iż guma do żucia może pomagać w dietach wyszczuplających. Polecamy gumę Biodiet (38 zł) wspomaga odchudzanie. Zawiera wyciąg z owoców tamaryndowca, który zmniejsza apetyt i obniża produkcję tłuszczu. Uzupełniające składniki – chrom i niacyna – pomagają obniżyć cholesterol. Gumę należy żuć trzy razy dziennie.
Wniosek taki, że aby skutecznie stracić na wadze, należy zastosować zbilansowaną dietę i oczywiście pomyśleć o ruchu.
Zobacz również:
- Najlepsze spalacze tłuszczu
- Jajka w dietach odchudzających
- 10 zdrowych przekąsek
- Trucizny na talerzu
- Czym zastąpić biały cukier?
- Fakty i mity na temat soków