Pieczarki z grilla z pesto pietruszkowym i mozzarellą

13 czerwca 2012, dodał: wjosna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ok. 10 sporych pieczarek

kulka mozzarelli 120 g

natka pietruszki do posypania

Pesto:

duży pęczek natki pietruszki

50 g orzechów włoskich

ząbek czosnku

garść parmezanu

¼ szklanki oliwy

skórka i sok z połowy cytryny

sól pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pesto włożyć do blendera i zmiksować. Można zrobić go więcej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. Wykorzystać jako sos do makaronu albo do sałatek.

Pieczarki oczyścić umyć i pozbawić trzonków.

Napełnić kapelusze pieczarek po 1/2 łyżeczki pesto i na każdym położyć po kawałku mozzarelli.

Tak przygotowane pieczarki ułożyć na tacce do pieczenia na grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować ok. 15  minut na dobrze rozgrzanym grillu, aż pieczarki się dobrze podpieką od spodu, a mozzarella rozpuści na wierzchu.

file1339583067