Najprostszy klops
Najprostszy klops
Klops to jedna z najprostszych potraw. Jednocześnie jest bardzo wszechstronna. Można upiec jeden klops i mieć kilka potraw jednocześnie .Upieczony można zamrozić i mieć z zapasie gotowe danie obiadowe lub wędlinę.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
1 kg mięsa mielonego
Sól
Pieprz mielony
Majeranek
Oregano
Vegeta
3 jajka
6 łyżek bułki tartej
Mięso wyrobić z jajkami , bułką tartą, przyprawami. Rozłożyć masę mięsną na blacie w kształt prostokąta. Na środku położyć śliwki kalifornijskie / lub jajka na twardo, podsmażone pieczarki, cienkie parówki/ . Zwinąć w rulon. Zapakować w folię aluminiową./ Szczelnie zakręcić końce /. Piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez 1 godzinę.
Podawać pokrojony w plastry .
1. na zimno
2. jako porcję obiadową z sosem
3. w galantynie / pokrojony w plastry, ułożony na półmisku , udekorowany i zalany krzepnącą galaretą / z dodatkiem sosów majonezowych, chrzanu itp.
nadesłane: Babciagramolka