Papryki faszerwowane mięsem i kaszą manną

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Papryki faszerwowane mięsem i kaszą manną z parowara

Taka improwizacja na temat dań z parowaru.

Czas : 1 godzina

Składniki :

3 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
½ wydrążonej papryki
1 średniej wielkości cebula
20 dag piersi z kurczaka
1 szklanka wody
10 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
½ pęczka pokrojonego koperku
1,5 łyżki masła
1/3 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
maggi w płynie

Mięso usiekać bardzo drobno ( jak na kotlety siekane lub zmielić w maszynce na grubych oczkach ) . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle( 1 łyżka ).Zagotować wodę z 0,5 łyżki masła i szczyptą soli i zasypać kaszą manną . Gotować energicznie mieszając przez 2 minuty aż kasza się rozklei i zacznie odstawać od ścianek garnka ( bardzo gęsta ) . Wymieszać mięso , cebulę , kaszę mannę , koper, sól, pieprz , maggi – wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów usunąć ogonki , a resztę pokroić w grubą kostkę razem z ½ papryki i dodać do farszu – wymieszać. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 40 minut i tyle gotować papryki.

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.

Podobnie można robić papryki w tradycyjny sposób dusząc je w sosie .
A czas gotowania w parowarze zależy od rodzaju parowaru. U mnie trzeba doliczyć do czasu ok. 6-10 minut aż para zacznie się mocno wydzielać. Jak ustawiałam czas tg instrukcji to potrawy były lekko niedogotowane .W tym przypadku wg zaleceń było by 30 minut .


nadesłane: Babciagramolka