Szynka wieprzowa z „kurnej chaty”

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od chwili kiedy kupiłam Garnek Rzymski eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach pieczono i gotowano .

Czas : 2,5 godziny + 48 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki

2 łyżki oleju

1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )

1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka mielonego jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )

4 wędzone śliwki

3 ząbki czosnku

4 suszone kapelusze grzybów

½ marchewki

4 cebule

1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )

½ łyżeczki soli

2 łyżki utartego piernika

Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .

Wstawić do zimnego piekarnika .

Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .

Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .

file1262199069