Cukinie z kotlecikami wołowymi z grilla w pesto
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Na kuleczki mięsne
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- jajko
- sól
- pieprz
Na pesto
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- garść startego parmezanu
- oliwa z oliwek extra vergine
ponadto
- duża cukinia
Przygotowanie:
– Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe kotleciki
– Cukinię myjemy i kroimy na plastry
– Na grillu układamy kotleciki i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.
– Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.
– Kotleciki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.
– Każdy plaster cukinii który ma służyć jako spód piramidki, smarujemy pesto tylko z wierzchniej strony, następnie nakładamy kotlecik i przykrywamy kolejnym plastrem cukinii, ale tym razem posmarowanym pesto z obu stron.