Krewetki MM na zielono

9 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

20 dkg mrożonych krewetek koktajlowych

5 dkg białej części pora

1 łyżka oliwy z oliwek

1/8 łyżeczki tymianku

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki suszonego szczypiorku

Sos:

2 łyżki śmietany 18%

½ łyżeczki pasty Wasabi

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu

Pora kroimy w plasterki. Zamrożone krewetki wrzucamy na suchą gorącą patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 2 minuty. Przecedzamy. Powstały płyn zlewamy do garnka, dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawami i Wasabi, doprowadzamy do wrzenia.

Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pora i szklimy go. Dodajemy krewetki i przyprawy, smażymy przez 1 minutę. Na talerz wylewamy sos, na niego wykładamy krewetki.

Smacznego!

file1260375833