Zakwas na żurek z mąki razowej i płatków owsianych

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne. Robiłam próby z różnymi mąkami. Kompozycja mąki razowej z płatkami owsianymi jest jak dla mnie najsmaczniejsza. Tym razem zmieniłam proporcje na korzyść mąki .

Czas : 4 dni

Składniki :

  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej wody – przegotowanej
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 mała  piętka chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )

Do kamionki lub odkrytego słoja wsypać płatki owsiane , mąkę żytnią i wrzucić piętkę chleba .Dorzucić obrany czosnek . Wlać wodę .Wymieszać . Przykryć słoik lub kamionkę gazą , kawałkiem płótna lub czymś podobnym by osłonić zakwas przed meszką lub innymi owadami które ,, ciągną ”  do zakwasu.

Pozostawić w temperaturze pokojowej ( ok. 23 * C ) na ok. 4 dni.

Wyjąć z zakwasu czosnek i piętkę chleba.

Ponieważ w tej wersji nie mieliłam płatków przed wsypaniem do słoja – gotowy zakwas zmiksowałam w malakserze .Nie potrzeba przez to zagęszczać już żurku .

Ta porcja zakwasu wystarcza na ok. 2- 2, 5  litry żurku. Ja dodaje 1/2 litra zakwasu na 4 szklanki wywaru na żurek + do tego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18-30 %.

Ponieważ taka porcja na raz była by dla nas za duża – dzielę zakwas na pół i jedną część trzymam w zakręconym słoiku w lodówce ( spokojnie stoi przez 2 tygodnie )

file1322247170