Deser z kiwi

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 12 porcji:
  • 2 śnieżki
  • 400 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (każdy na 0,5 l mleka)
  • 2 budynie czekoladowe (każdy na 0,5 l mleka)
  • 2 l mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 kiwi
  • 1 banan
  • na wierzch: starta czekolada gorzka
Budynie: Budynie śmietankowe ugotować na niecałym litrze mleka wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przyrządzić czekoladowe budynie. Ostudzić.
Śnieżka: Śnieżkę ubić na 400 ml zimnego mleka.
Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie na plasterki. Banana również obrać i pokroić na plasterki.
Do każdej salaterki nałożyć:
  • po 1 łyżce powideł śliwkowych
  • 2 łyż. budyniu śmietankowego
  • 2 łyż. budyniu czekoladowego
  • 2-3 plasterki banana
  • 1-2 łyżki śnieżki
  • 5- 6 półplastrów kiwi
  • przyozdobić resztą śnieżki
  • posypać startą czekoladą (ale tylko na jednej stronie śnieżki)
Schłodzić w lodówce.

file1321462209