Jak samemu zrobić ser feta – prosty i sprawdzony przepis

31 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kolebką tego wspaniałego , pysznego sera jest Grecja, która eksportuje ponad 9 tysięcy ton tego smacznego sera.
Jaka jest historia powstania fety?

Sztuka wyrabiania serów jest znana od bardzo dawna, dotarła do Europy za pośrednictwem żeglarzy z Fenicji, którzy założyli kolonie na Cyprze i  wyspach Morza Egejskiego.Włoskie i francuskie słowa oznaczające „ser” pochodzą od greckiego wyrazu „formos”, czyli „kosz” – wiklinowy kosz uzywany do odsączania sera.
Tak naprawdę ta prawdziwa feta powinna być wyrabiana z mleka koziego i  owczego. Według norm greckich musi zawierać co najmniej 70 % mleka owczego oraz 30 5 koziego, w żadnym wypadku nie dodaje się mleka krowiego, oczywiście w innych krajach wygląda to różnie. Sera fety się nie gotuje ani nie prasuje, lecz trzyma krótko w solance, która zmienia ostry smak mleka, dodając lekko słony akcent.

Do zrobienia kilograma prawdziwej fety potrzeba od 4 do 4,5 kilograma mleka koziego lub owczego, oto szczegółowy przepis:

4 litry nie odtłuszczonego mleka od owcy lub kozy
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki jogurtu greckiego
sól i kminek do smaku

Sposób przyrządzenia:

Mleko mieszamy ze śmietanką i podgrzewamy do temperatury około 35 stopni Celsjusza tak aby mleko nie przypaliło się. Do mleka dodajemy jogurt i odstawiamy wszystko na godzinę. Można dodać podpuszczki w tabletkach. Całość odstawić na około 12 godzin – mleko powinno stać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy powstałą maślankę z wierzchu, powstały na dole twaróg pokroić nożem w kostkę o boku około 1 cm. Na durszlak lub sito położyć lnianą ściereczkę lub gazę, wyłożyć ser, przykryć i odstawić na dwie godziny.

Kiedy reszta serwatki obcieknie, podnieść tkaninę trzymając ją za 4 rogi, lekko wycisnąć ser, przełożyć do miski. Do tak przygotowanego sera dodać sól i kminek i wymieszać delikatnie rozcierając łyżką grudki. Odstawić ser do czasu aż przejdzie przyprawami i ustabilizuje się smak.

Przepis na sałatkę grecką:

  1. ser feta
  2. 2 pomidory
  3. papryka zielona i czerwona
  4. cebula czerwona
  5. czarne lub zielone oliwki
  6. oliwa z oliwek
  7. pieprz i sól grubo mielona
  8. ulubione zioła (prowansalskie itp)
  9. sałata rukola opcjonalnie

Składniki pokroić w gruba kostkę, dodać oliwkę z oliwek około 1 łyżki, przyprawy, zamieszać. Warzywa ułożyć na ulubionej sałacie.  Taka sałatka jest niezwykle smaczna a przede wszystkim zdrowa.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...