Jak samemu zrobić ser feta – prosty i sprawdzony przepis
Kolebką tego wspaniałego , pysznego sera jest Grecja, która eksportuje ponad 9 tysięcy ton tego smacznego sera.
Jaka jest historia powstania fety?
Sztuka wyrabiania serów jest znana od bardzo dawna, dotarła do Europy za pośrednictwem żeglarzy z Fenicji, którzy założyli kolonie na Cyprze i wyspach Morza Egejskiego.Włoskie i francuskie słowa oznaczające „ser” pochodzą od greckiego wyrazu „formos”, czyli „kosz” – wiklinowy kosz uzywany do odsączania sera.
Tak naprawdę ta prawdziwa feta powinna być wyrabiana z mleka koziego i owczego. Według norm greckich musi zawierać co najmniej 70 % mleka owczego oraz 30 5 koziego, w żadnym wypadku nie dodaje się mleka krowiego, oczywiście w innych krajach wygląda to różnie. Sera fety się nie gotuje ani nie prasuje, lecz trzyma krótko w solance, która zmienia ostry smak mleka, dodając lekko słony akcent.
Do zrobienia kilograma prawdziwej fety potrzeba od 4 do 4,5 kilograma mleka koziego lub owczego, oto szczegółowy przepis:
4 litry nie odtłuszczonego mleka od owcy lub kozy
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki jogurtu greckiego
sól i kminek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mleko mieszamy ze śmietanką i podgrzewamy do temperatury około 35 stopni Celsjusza tak aby mleko nie przypaliło się. Do mleka dodajemy jogurt i odstawiamy wszystko na godzinę. Można dodać podpuszczki w tabletkach. Całość odstawić na około 12 godzin – mleko powinno stać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy powstałą maślankę z wierzchu, powstały na dole twaróg pokroić nożem w kostkę o boku około 1 cm. Na durszlak lub sito położyć lnianą ściereczkę lub gazę, wyłożyć ser, przykryć i odstawić na dwie godziny.
Kiedy reszta serwatki obcieknie, podnieść tkaninę trzymając ją za 4 rogi, lekko wycisnąć ser, przełożyć do miski. Do tak przygotowanego sera dodać sól i kminek i wymieszać delikatnie rozcierając łyżką grudki. Odstawić ser do czasu aż przejdzie przyprawami i ustabilizuje się smak.
Przepis na sałatkę grecką:
- ser feta
- 2 pomidory
- papryka zielona i czerwona
- cebula czerwona
- czarne lub zielone oliwki
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól grubo mielona
- ulubione zioła (prowansalskie itp)
- sałata rukola opcjonalnie
Składniki pokroić w gruba kostkę, dodać oliwkę z oliwek około 1 łyżki, przyprawy, zamieszać. Warzywa ułożyć na ulubionej sałacie. Taka sałatka jest niezwykle smaczna a przede wszystkim zdrowa.