Smażona kania

27 września 2011, dodał: anka9290
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 1 kapelusz dużej kanii
  • 500ml mleka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  1. Starannie oczyścić  , umyć oraz osuszyć za pomocą ręcznika papierowego kapelusz kanii. Następnie pokroić na 4 podobnej wielkości części.
  2. Kawałki kanii należy ułożyć w garnku. Zalać mlekiem. Na wierzchu delikatnie położyć mniejszy talerzyk, tak aby grzyb nie wypłynął tylko moczył się w mleku. Całość odstawić na ok 2 godz.
  3. Kanię wyciągnąć na sitko do odcieknięcia. Każdy kawałek maczać w jajku oraz obtaczać w bułce tartej.
  4. Kanię smażyć na gorącym oleju z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Przygotowana kanię najlepiej podawać od razu na gorąco np z gotowanymi warzywami . Do smaku można dodać łagodny sos śmietankowy.

file1317147550



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz