Ciasto drożdżowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 czubate szkl. mąki
- dowolne owoce
Wieczorem do dużej miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wlać mleko, olej i wbić 3 jajka, nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i postawić w cieple. Rano wszystkie skłaniki wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto.
Kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła
Wszystkie składniki wymieszać. Na cieście ułożyć owoce posypać kruszonkę, ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok.1 h w temp.180 C.