Makówki, czyli drożdżówki z makiem

30 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

moje ulubione – i w produkcji i w jedzeniu :)

proporcje na około 15 bułek:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki (może być odrobina mniej – w zależności od słodkości nadzienia)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła

Na farsz:

  • mała puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych migdałów, rodzynek oraz dwie łyżki miodu

Gotowy farsz wymieszaj na patelni z orzechami i sparzonymi rodzynkami, pod koniec dodaj miodu i dokładnie zagrzej wciąż mieszając.

Pozostaw do ostygnięcia.

Mleko wymieszaj z jajkami w dużej misce – najlepiej widelcem. Dodaj mąkę wymieszaną z drożdżami i cukrem, następnie dodaj masło i sól. Ręcznie lub mikserem wyrób gładkie ciasto, powinno odchodzić od miski. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.

Po tym czasie podziel ciasto na około 15 części i formuj z nich kulki. Rozwałkuj je i nakładaj farsz, następnie zwiń jak naleśnika i zegnij wzdłuż na pół, przekrój do połowy długości nożem od strony zgięcia i rozłóż delikatnie – coś na kształt serca.

Posmaruj bułki odrobiną mleka i układaj na blasze w sporych odstępach.

Piec około 20 minut w temp. 200 st. C

file1314712562



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...