Makówki, czyli drożdżówki z makiem
moje ulubione – i w produkcji i w jedzeniu :)
proporcje na około 15 bułek:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 g suchych drożdży
- 1/3 szklanki (może być odrobina mniej – w zależności od słodkości nadzienia)
- 2 jajka
- szklanka mleka
- pół łyżeczki soli
- 70 g masła
Na farsz:
- mała puszka gotowej masy makowej
- garść posiekanych migdałów, rodzynek oraz dwie łyżki miodu
Gotowy farsz wymieszaj na patelni z orzechami i sparzonymi rodzynkami, pod koniec dodaj miodu i dokładnie zagrzej wciąż mieszając.
Pozostaw do ostygnięcia.
Mleko wymieszaj z jajkami w dużej misce – najlepiej widelcem. Dodaj mąkę wymieszaną z drożdżami i cukrem, następnie dodaj masło i sól. Ręcznie lub mikserem wyrób gładkie ciasto, powinno odchodzić od miski. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.
Po tym czasie podziel ciasto na około 15 części i formuj z nich kulki. Rozwałkuj je i nakładaj farsz, następnie zwiń jak naleśnika i zegnij wzdłuż na pół, przekrój do połowy długości nożem od strony zgięcia i rozłóż delikatnie – coś na kształt serca.
Posmaruj bułki odrobiną mleka i układaj na blasze w sporych odstępach.
Piec około 20 minut w temp. 200 st. C