Buraczki inaczej – z orzechowym olejem
Artykuł zewnętrzny
Jarzynkę z buraczków robię na dziesiątki sposobów.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 3 buraczki
- sok z cytryny
- sól
- szczypta cukru
- pieprz mielony
- 3 łyżki oleju orzechowego
- 1 ząbek roztartego czosnku
- kilka listków świeżej melisy lub szczypta suszonej
Buraczki umyć i ugotować do miękkości bez obierania . Ostudzić .Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) po obraniu . Doprawić sokiem z cytryny, solą ,szczyptą cukru, roztartym czosnkiem , olejem , pieprzem mielonym i roztartą melisą . Wymieszać . Dekorować listkami melisy .
Ja mam zawsze zawekowane kilka słoiczków buraczków ( tylko lekko osolone- ugotowane i utarte ). To zrobienie surówki trwa moment. Trzeba tylko te buraczki jakoś doprawić , coś dodać i już .