Omlet na białkach
Artykuł zewnętrzny
- Białko jaja 2 szt.
- Olej sojowy/słonecznikowy ½ łyżeczki
- Mąka 1 łyżeczka
- Nadzienie:
- ½ marchwi, ¼ cukinii (50g)
- ½ pomidora, 50 g chudego zmielonego mięsa
- Zioła (tymianek, pieprz, sól)
– mogą być inne warzywa wg. smaku – szpinak, pomidory, pietruszka …
marchew umyć, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać niewielką ilością wody, gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodać zmielone mięso, umytą i pokrajaną w plasterki cukinię, sparzone i pokrojone pomidory. Mieszając dusić na małym gazie ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem do smaku. Z białek ubić sztywną pianę, przesiać na nią mąkę, dodać sól, lekko wymieszać. Patelnię ogrzać na naczyniu z gotująca się wodą, posmarować olejem, nałożyć część masy, równomiernie rozprowadzić, ściąć z obu stron pod przykryciem. Na środek nałożyć nadzienie, złożyć na pół, udekorować listkami zielonej pietruszki i plasterkami obranego ze skórki pomidora.