Jak ugotować idealne jajka na miękko?

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa. Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić. I dziwne, żółtko w nich było zawsze miękkie, a białko ścięte.

Czas : 2 minuty 15-40  sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )

Składniki :

  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund. Wstawić pod zimną wodę.

Odmianą jajek na miękko są tzw.  jajka po wiedeńsku. Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone  i popieprzone. Rozmieszane.

A teraz nowinka. Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie mądre  urządzenie – Eggtimer, które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas.To takie  jajko, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy się na niego.

Wygląda tak :

 

zobacz również:

Jajka – jakie są najlepsze, wartości odżywcze

Jajka w dietach odchudzających

Jakie jajka kupować i co oznaczają symbole na nich?

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska