Ryż z jabłkami i cynamonem

17 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To taki smak z dzieciństwa –  nie znam nikogo kto by nie lubił tego dania

  • 1 szklanka ryżu Basmati Kupiec
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy „karmel z wanilią”
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • kilka łyżek jogurtu greckiego (albo śmietany)
  • do smaku: cukier i sól

sposób przygotowania: Ryż dobrze wypłukałam – trzeba płukać zimną wodą aż wypływająca woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. wody, dodałam masło, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/3 łyżeczki soli. Gotowałam na malutkim ogniu aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), cukrem (do smaku – jak kto lubi) i przyprawą „karmel z wanilią”.

W czasie gotowania ryżu obrałam jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i troszkę wody, 3-4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.

Nałożyłam porcje ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi jabłkami ii oprószyłam cynamonem.

file1310927492



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz