Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

15 stycznia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dla wielu zielona herbata jest w miarę nowym odkryciem, ale niemal wszyscy miłośnicy herbaty świętują jej powrót do łask. Od kilku lat liczba fanów tego czarodziejskiego naparu ciągle wzrasta. Sprawdź czego możesz dokonać z zieloną herbatą w kuchni…

Ochazuke – zupa z zielonej herbaty

Ochazuke - zupa z zielonej herbaty

Składniki:
– 1 łyżka ziaren sezamowych białych
– 3 filiżanki gotowanego ryżu
– 1 kwadrat alg nori
– mała kępka świeżej rzeżuchy
– 1 płaska łyżeczka pasty wasabi
– 2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Przygotowanie:
Ziarna sezamowe uprażyć, aż zaczną wydawać przyjemny aromat. Rozdzielić ryż równo do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rzeżuchy. Algi pokroić na cieniutkie paseczki o długości 4 cm i posypać nimi ryż. W oddzielnych naczyniach podać stożek pasty wasabi oraz resztę sezamu. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby (zwłaszcza łososia) lib/i marynowane śliwki.

Lody z zieloną herbatą

lody z zielona herbatą

Składniki:
– 500 ml lodów waniliowych
– 5 g zielonej herbaty matcha
Przygotowanie:
Lody lekko rozmrozić i dodać do nich zieloną herbatę matcha (zielona herbata w proszku). Całość dobrze wymieszać. Deser gotowy. Lody z zieloną herbatą świetnie komponują się z lodami malinowymi, ponieważ herbata nadaje apetyczny pistacjowy kolor i szczególny aromat.
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty
– 6 żółtek
– ½ szklanki cukru
– 2 szklanki śmietany kremówki
– 1 i ½ łyżki japońskiej zielonej herbaty w proszku
Przygotowanie:
Podgrzać w rondlu mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Przecedzić krem przez sito i całkowicie ostudzić. Dodać śmietanę i zieloną herbatę w proszku, dokładnie wymieszać i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.

Jabłkowy syrop z zieloną herbatą

Jabłkowy syrop z zieloną herbatą

Składniki:
– 1,6 l wody
– sok z 2 cytryn
– 6 sztuk średniej wielkości jabłek pozbawionych gniazd nasiennych
– kilka listków szałwii
– 12 łyżeczek zielonej herbaty
– 1 opakowanie Gelfix Extra 2:1
– 600 g cukru
Przygotowanie:
Jabłka ze skórką pokroić na małe kawałki, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować 5-7 minut by jabłka zmiękły. Zdjąć z ognia, dodać szałwię i zieloną herbatę, wymieszać. Pozostawić na 10 min. pod przykrywką. Odcedzić, dodać Gelfix 2:1 zmieszany z cukrem, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 1 min. Przelać syrop do butelek, zamknąć, przenieść w chłodne miejsce. Podawać rozrzedzony z wodą: 1 część syropu-2 lub 3 części wody. Można dodać lód  i plasterek cytryny.

Ciasto czekoladowe z zieloną herbatą matcha

Ciasto czekoladowe z zieloną herbatą matcha

 

Składniki:
– 200 g czekolady
– 200 g masła
– 80 g cukru pudru
– 4 jaja
– 80 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a następnie pokroić czekoladę na duże kawałki, włożyć do metalowej miski i rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć masło z cukrem pudrem na kremową masę. Mieszając, do masy dodawać po jednym jajku. Następnie wlać płynną czekoladę i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę zielonej herbaty. Całość dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wlać do niej ciasto i wygładzić wierzch. Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika i przestudzić w tortownicy. Gotowe ciasto równomiernie posypać herbatą w proszku.

Sorbet z zieloną herbatą

Sorbet z zieloną herbatą

Składniki:
– 4 szt. herbaty zielonej (saszetki)
– 1 l wody
– 40 dag cukru
– sok z 1 cytryny
– 125 ml soku jabłkowego
– 10 dag miodu
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w 0,5 l gorącej wody. Wlać do rondelka również 0,5 l wody, dodać miód i cukier. Gotować chwilę cały czas mieszając. Ostudzić, wlać zaparzoną herbatę i sok z owoców. Wymieszać i przelać do pojemnika. Wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Mieszać od czasu do czasu by masa nie zamarzła.

Tort z zieloną herbatą

Tort z zieloną herbatą

Składniki:
– 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
– 145 g (1 szkl.) mąki tortowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
– 4 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
– 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
– 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
– 3 jajka
– 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
– 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
– 155 g (1 i 1/4 szkl.) cukru pudru
– 2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
– 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
– 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
– 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1,5 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką 2 tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę pszenną z tortową, sodą oczyszczoną, solą i zieloną herbatą w proszku; odstawić.  W dużej misce zmiksować na gładką masę cukier z olejem i jajami. Wmieszać 1,5 łyżeczki wanilii. Miksując, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i jogurt, mieszając, aż wszystko się połączy. Wlać ciasto do przygotowanych blach.  Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, studzić przez 30 minut na metalowej podstawce, a następnie wyjąć z blach. Przesiać razem cukier puder i zieloną herbatę w proszku. W średniej misce wymieszać mieszaninę z herbatą z masłem, serkiem śmietankowym, mlekiem i wanilią. Zmiksować na gładką masę.  Gdy warstwy ciasta całkowicie ostygną, położyć jedną z nich na płaskim dużym talerzu. Posmarować polewą. Przykryć drugą warstwą ciasta, a następnie udekorować bitą śmietaną i posypać zieloną herbatą w proszku.

Łosoś w zielonej herbacie

Łosoś w zielonej herbacie

Składniki:
– 4 filety z łososia
– 4 ząbki czosnku
– 1 por
– ok. 1 cm świeżego imbiru
– 4 plasterki cytryny
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3-4 łyżki białego wina półsłodkiego
– 1 łyżeczka zielonej herbaty liściastej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Zagotować ok.2 szklanek wody i odstawić na 2-3 minuty, zalać herbatę i parzyć ok. minuty, po czym zlać herbatę do rondelka. Posiekać drobno czosnek i imbir i wrzucić do rondelka z herbatą, razem z plastrami cytryny oraz sosem sojowym i winem. Białą część pora posiekać na plasterki. Na oliwie przesmażyć filety w towarzystwie pora. Wlać herbacianą zalewę tak, żeby nie przykrywała całkowicie ryby. Zmniejszyć ogień i gotować jakieś 8-10 min. Wyjąć ryby. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do gotującego się sosu herbacianego, od razu mieszając. Rybę na talerzu posolić i doprawić pieprzem, wlać sos.

Panna cotta z zieloną herbatą

Panna cotta z zieloną herbatą

Składniki:
– 500 ml śmietanki kremówki 30%
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki pudru z zielonej herbaty „matcha”
– 2 łyżki cukru pudru
– 100 g białej czekolady
–  1 łyżka stołowa i 1 łyżeczka od herbaty żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Podgrzać prawie do momentu zagotowania. Wyłączyć ogień, dodać puder z zielonej herbaty „matcha” i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier puder i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Trzymać na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 5 minut. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, odsączyć na sitku i odcisnąć z wody. Żelatynę w proszku lub listki dodać do rondelka z masą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie konieczności bardzo delikatnie podgrzać, gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić. Przelać do filiżanek i studzić przez około 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Ryż z zieloną herbatą

Ryż z zieloną herbatą

Składniki:
– 2 łyżeczki liści zielonej herbaty
– 1 szklanka ryżu
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ryż z liśćmi herbaty gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Na małym ogniu rozpuścić cukier i sól w occie. Dodać do ryżu. Podawać do potraw z grilla.

Shake z zielonej herbaty

Shake z zielonej herbaty

Składniki:
– 1/2 szklanki lodów waniliowych
– 1/2 szklanki chłodnego mleka
– cukier (najlepiej w syropie) według uznania
– 8 kostek lodu
– 1 łyżeczka zielonej herbaty
– 4 kiwi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i wlać do wysokiej szklanki. Do napoju można dodać dwie łyżeczki cukru przed miksowaniem.
Składniki:
– 1 dojrzały banan
– 1 szklanka mleka
– 1 gałka lodów waniliowych
– ¼ szklanka mleka skondensowanego słodzonego
– 1 łyżeczka herbaty matcha
– 3 łyżki cieplej wody
Przygotowanie:
Do herbaty dodawać po łyżce wody stale mieszając. Kiedy herbata się już rozpuści zmiksować ją razem z bananem. Dodać pozostałe składniki i dalej miksować. Ozdobić bitą śmietaną i szczyptą herbaty.

Sernik z zieloną herbatą

Sernik z zieloną herbatą

Składniki:
– 140 g cukru
– 6 białek i 6 żółtek
– ¼ łyżeczki cream of tartar
– 50 g masła
– 250 g serka kremowego
– 100 ml mleka
– sok z 2 limonek
– skórka starta z jednej limonki
– 50 g mąki tortowej
– 20 g skrobi kukurydzianej
– 10 g herbaty matcha (3 łyżeczki)
– ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ser, masło i mleko utrzeć na parze. Wystudzić miksturę. Następnie dodać mąkę, żółtka sok z cytryny i dobrze zmiksować. Białka ubić z cream of tartar, aż się spienią potem dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Połączyć ubite białka i masę serową – wymieszać delikatnie. Przygotować tortownicę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a od zewnątrz można zabezpieczyć folią aluminiową. Przygotowaną masę wlać do tortownicy. Piec w kąpieli wodnej, w 160°C, przez 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Polać polewą czekoladową.

Ptasie mleczko z zielonej herbaty

Ptasie mleczko z zielonej herbaty

Składniki:
– 250 ml skondensowanego mleka
– 250 ml wody
– 5 saszetek dowolnej, zielonej herbaty
– 1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku
– 8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić zależnie od własnych upodobań)
– 3 łyżeczki żelatyny
– biszkopty
Przygotowanie:
Zagotować wodę i zaparzyć w niej herbatę, osłodzić, rozpuścić żelatynę, dodać herbatę w proszku. Pozostawić do ostygnięcia. Skondensowane mleko ubić mikserem na pianę, bardzo ładnie ubija się mleko dobrze schłodzone w lodówce. Do piany dolewać stopniowo przestudzoną herbatę z żelatyną, cały czas ubijając. Napełnić pianą pucharki, wyłożyć biszkoptami i pozostawić do stężenia. Wyjąć z pucharków i udekorować. Z podanej ilości otrzymujemy sześć dość dużych porcji.

Babka z zieloną herbatą

Babka z zieloną herbatą

Składniki:
– 6 żółtek + 2 jajka
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru + łyżeczka do drożdży
– 60 g drożdży
– 1 szklanka mleka
– 150 g masła + do wysmarowania formy
– 3 łyżeczki zielonej herbaty sproszkowanej (matcha)
Przygotowanie:
Utarzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Roztopić masło w rondelku. Rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem i odstawić na kilka minut. Do żółtek dodać 2 jajka, mąkę, roztopione masło, drożdże z mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżeczki herbaty. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Włożyć ciasto do formy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w 180°C.

Rolada z zieloną herbatą

Rolada z zieloną herbatą

Składniki:
– 6 g zielonej herbaty matcha
– 75 g mąki
– 3 jajka
– 95 g cukru
– 150 ml śmietany
– 2 łyżki mleka
– garść owoców jagodowych
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z herbatą matcha, następne dwukrotnie przesiać. W dużej misce ubić mikserem jajka z 90 g cukru. Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i pozostawić w niej do momentu aż ciasto będzie miało temperaturę około 37°C. Ponownie ubić ciasto mikserem, przez 3-5 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się sztywna. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z herbatą. Delikatnie wymieszać ciasto. Dodać gorące mleko i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 7-10 minut. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Ubić śmietanę z pozostałym cukrem by powstała sztywna masa. Dodać owoce i całość wymieszać. Równomiernie rozsmarować masę śmietanową na cieście. Ostrożnie zwinąć ciasto. Zawinąć roladę w pergamin i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Materiały polskie: www.cojemy.pl, www.w-spodnicy.pl,www.zpierwszegotloczenia.pl, www.przepisy.wortale.net, www.kwestiasmaku.com, www.czarherbaty.pl, www.niam.pl.

zobacz również: