Żywność prosto z Węgier!

7 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Buszując między wirtualnymi półkami Organicznego.pl nie sposób nie natknąć  się na produkty ekologiczne z węgierską etykietą. Zakuszka, krem  bakłażanowy, niskokaloryczny dżem tarninowo – jabłkowy czy sok melonowo –  jabłkowy to smaki wciąż jeszcze w Polsce niespotykane.
Produkty węgierskiego producenta – Viragoskut nie są jeszcze powszechnie  znane, jednak można powiedzieć, że odniosły już swój pierwszy podczas  tegorocznych obchodów Dnia Ziemi na Polach Mokotowskich. Ogromnym  zainteresowaniem cieszyło się leczo i gulasz serwowany prosto z kociołka  przez węgierskiego gospodarza z Viragoskut, Petera Rozsę.


Na szczególną uwagę zasługuje również pikantna zakuszka (przez większość  degustujących ją osób porównywana do bałkańskiego ajwaru), krem  bakłażanowy oraz soki.

Ponadto do węgierskich produktów promowanych na polskim rynku przez sklep Organiczny.pl należą:

  • niskokaloryczne dżemy owocowe (o wyjątkowych smakach, m.in.  pigwowo – jabłkowy, tarninowo – jabłkowy),
  • soki owocowe (pigwowy, morelowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, melonowo-jabłkowy, porzeczkowo – pigwowy),
  • owoce pigwy oraz czarnej morwy w kompocie, leczo (z pomidorami i papryką, z cukinią, z bakłażanem oraz z > olejem),
  • przeciery z papryki – ostrej i słodkiej,
  • marynowana ostra papryka,
  • kukurydza węgierska w delikatnej solance,
  • syrop z czarnej morwy.

Właściciel Organicznego.pl, firma Eksperci Ekologii zapewnia, że to dopiero początek promocji tych wyjątkowych i niespotykanych smaków w Polsce.

Zobacz również:

  1. Kuchnia węgierska: gotowanie w kociołku
  2. Kuchnia chorwacka
  3. Kuchnia hiszpańska
  4. Jak podawać owoce morza?
  5. Kuchnia brazylijska – przepisy
  6. Kuchnia wietnamska
  7. Kuchnia irlandzka
  8. Kuchnia litewska
  9. Kuchnia turecka
  10. Kuchnia ormiańska
  11. Kuchnia indyjska