Kociołek na rozgrzewkę

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

10     kotletów wieprzowych lub 2 kg karkówki
2 łyżki     Vegety pikantnej
100 ml     oleju
1 l     wody
250 g     cebuli
500 g     świeżej papryki
1 opakowanie     krojonych pomidorów Podravka (390 g)
1 kg     kiełbasy
300 ml     białego wina
800 g     pieczarek w słonej zalewie

 

PRZYGOTOWANIE:

   1. Kotlety posypać Vegetą pikantną i pozostawić na ok. godzinę.
   2. W kotle, w którym będzie przygotowywana potrawa dobrze rozgrzać olej. Usmażyć przygotowane kotlety. Na koniec kotlety podlać odrobiną wody i dusić aż zmiękną.
   3. Gdy mięso zmięknie, wyłożyć na brzeg metalowego talerza, a do sosu dodać drobno posiekaną cebulkę, paprykę i pokrojone pomidory. Dolać nieco wody i doprowadzić do wrzenia.
   4. Na koniec dodać pieczarki.

Serwowanie

Do kociołka podawać ziemniaki z wody.
Rada

Standardowo podajemy chleb, ale jeszcze lepiej kociołek smakować będzie z uprzednio ugotowanymi, a następnie zapieczonymi ziemniakami.

na podstawie: www.podravka.pl