Pieczeń indycza z gruszkami

13 grudnia 2019, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę jest z tym zachodu ale warto.

Czas : 2 godziny + macerowanie

Składniki :

  • 1,5 kg mięsa z uda indyka
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • maggi
  • sól
  • 3 duże gruszki
  • 6 łyżeczek konfitury z żurawiny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Mięso przed pieczeniem trzeba pozbawić skóry i usunąć kość ( naciąć nad kością i  wyluzować ją ). Poobcinać wszystkie wystające kawałki  i uformować długi płat bez wystających kawałków.

Odcięte kawałki zmielić. Doprawić do smaku pieprzem , solą czosnkową , maggi .

Zrobić pastę przyprawową z : 1 łyżki oleju, miodu, papryki, soli czosnkowej, pieprzu, majeranku.

Mięso  natrzeć od środka 1/2 marynaty. Położyć na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków ( odstęp ok 3 cm ) i zwinąć w roladę .

Roladę dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami.

Natrzeć mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty  i marynować odłożone do lodówki przez kilka godzin .

Wsadzić mięso do rękawa do pieczenia. Ułożyć  w piekarniku .Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i dopiec jeszcze 30 minut.

Rozciąć rękaw – zlać do garnuszka sos. Dodać łyżkę masła – zagotować i doprawić maggi .

W czasie kiedy mięso się piecze przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać cukier i ugotować je na pół twardo  czas zależy od wielkości- trzeba sprawdzać. Wyjąć i ostudzić.

Podawać pieczeń pokrojoną i plastry z gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny.

Wywar z gotowania gruszek ostudzić doprawić sokiem z cytryny i podawać z kostkami lodu (można dodać alkoholu).

file1306827290