Co można zrobić z czereśni?
Trudno sobie wyobrazić bardziej zmysłowy owoc niż czereśnie. Błyszczące i apetyczne, są na pewno wielką konkurencją dla truskawek, a wiele osób twierdzi, że są smaczniejsze i dużo bardziej orzeźwiające. Czas przyjrzeć się im z bliska.
Owoce czereśni pojawiają się zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Można cieszyć się nimi przez około półtora miesiąca. Nie tylko zachwycają kolorem i kuszą smakiem, lecz mają w sobie też sporo witamin, takich jak witamina A, która ma zbawienny wpływ na nasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Są również bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) i witaminę C, która oczyszcza organizm i dba o naszą odporność. Warto także pamiętać o zawartych w nich minerałach, takich jak potas, fosfor, czy magnez.
Jedzenie czereśni w ramach przekąski to świetne rozwiązanie podczas odchudzania. Są one niskokaloryczne, dlatego często stosuje się je podczas diet. Regulują przemianę materii i wspomagają działanie układu pokarmowego. Ponadto są uwielbiane przez dzieci. Ich wygląd i słodki smak zachęca do jedzenia tych owoców nawet największych niejadków i fanów słodyczy. Osoby starsze także mogą czerpać korzyści z jedzenia czereśni, gdyż dzięki nim mogą uchronić się przed artretyzmem i miażdżycą.
Czereśnie nadają się na dżemy, konfitury, soki, desery, a nawet nalewki. Jedynym mankamentem tych wspaniałych owoców są przykre „niespodzianki”, które można napotkać podczas jedzenia – larwy much, czyli małe, białe robaczki. Można się ich pozbyć wsadzając czereśnie na około pół godziny do wody przed spożyciem.
Przykładowe przepisy:
Pierogi z czereśniami
500 g czereśni
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki przegotowanej wody
6 łyżek cukru
łyżka oleju
szczypta soli
Z jajka, mąki i przegotowanej wody wyrób ciasto. Z czereśni usuń ogonki, następnie umyj i wydryluj je. Przekrój je na pół i zasyp cukrem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij z niego kółka, np. przy użyciu szklanki. Nałóż czereśniowy farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, przez około 2 minuty.
Tarta czereśniowa
500 g czereśni
cukier waniliowy
200 g mąki pszennej
200 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
tłuszcz do formy
1 budyń o smaku śmietankowym
450 ml mleka
4 łyżeczki cukru
Rozprowadź galaretkę w 300 ml wrzącej wody, a następnie schłodź ją. Z cukru waniliowego, mąki pszennej, 100 g masła i żółtka zagnieć ciasto, podlewając wodą w razie potrzeby. Zawiń je w folię i włóż na około 30 min do lodówki. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, włóż do niej rozwałkowane ciasto, nakłuj je w kilku miejscach. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopnia piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Następnie wyjmij formę i ostudź ciasto. W międzyczasie ugotuj budyń z cukrem, masłem i mąką pszenną. Po przestudzeniu wyłóż masę na ciasto. Umyj, wydryluj i osusz czereśnie. Ułóż je na masie budyniowej. Podawaj po schłodzeniu.
Zupa czereśniowa
600 g czereśni
półtora litra wody
pół szklanki śmietany
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g cukru
goździki
cynamon
Czereśnie umyj, wydryluj i zalej wrzątkiem. Dodaj przyprawy i gotuj. Przetrzyj na jednolitą masę. Wymieszaj śmietanę z mąką i cukrem, dodaj do czereśni. Gotuj przez chwilę. Ostudź i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.
Zobacz również:
-
Przepisy na różne desery z czereśniami
-
Czas na zupy owocowe
-
Truskawki – odmiany i przepisy
-
Najlepsze dania z truskawek i maseczki
-
Tarta z mascarpone i czereśniami