Moc truskawki: afrodyzjak, kosmetyk, spalacz tłuszczu

2 czerwca 2011, dodał: milkar
Artykuł zewnętrzny

Truskawki kuszą nie tylko swoim pięknym wyglądem, wyjątkowym smakiem i niezwykłym zapachem, ale są one również podniecającym afrodyzjakiem oraz mają także właściwości lecznicze. Przełom maja i czerwca to bogaty okres, w którym zdecydowanie ich nie brakuje. W związku z tym truskawkowe szaleństwo czas zacząć!

Truskawka jest połączeniem dwóch rodzajów poziomek. Powstała w Europie w 1712r. w wyniku skrzyżowania poziomki chilijskiej z wirginijskiej. Stąd też nazywana jest również poziomką ananasową bądź wieloowocową.

Owoc ten ma zbawienny wpływ na cały nasz organizm. Bogaty jest on w wiele odżywczych składników takich jak błonnik, białko, węglowodany, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk, mangan, kwas foliowy, a także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6, C i E.

Truskawki są niezwykłym kosmetykiem dla naszej cery. Nadają się one doskonale na domową maseczkę, która jest niezastąpionym eliksirem młodości. Owoce te zawierają więcej witaminy C niż inne cytrusy typu grejpfruty, czy cytryny. Witamina C zaś potrzebna jest do produkcji kolagenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność skóry. Truskawka dzięki dużej ilości witaminy C jest też wartościowym składnikiem wielu preparatów redukujących przebarwienia skóry. Dodatkowo stosowana jest również do produkcji kosmetyków przeznaczonych do opalania się, pełniąc rolę naturalnej ochrony przed szkodliwymi promieniami UVA i UVB.

Z kolei napary z liści truskawek skuteczne są w walce z anemią, niedokrwistością i kamicą żółciową. Prócz tego dzięki właściwościom moczopędnym i zasadotwórczym owoce te polecane są przy chorobach nerek i reumatyzmie.

Truskawka może być wykorzystywana również w walce z przeziębieniem, ponieważ podobnie jak czosnek, cebula, czy chrzan, działa bakteriobójczo. Natomiast dzięki zawartości kwasu elegonowego chroni nawet przed nowotworami.

Owoc ten jest znakomitym preparatem spalającym tłuszcz, ponieważ ma on właściwości oczyszczające i odtruwające, które pomagają zredukować nadmierną tkankę tłuszczową. Odpowiedzialna jest za to bromelina – enzym, który rozkłada białka i ułatwia trawienie, dlatego jest on potrzebny zwłaszcza osobom mającym skłonność do tycia. Wobec tego truskawki można jeść bez ograniczeń, są one niskokaloryczne i mają dużo wody. Jednak stosując je w diecie, warto pamiętać by nie łączyć ich oczywiście z cukrem i śmietaną.

Poza tym truskawka jest nie tylko skutecznym lekarstwem na wszelkie dolegliwości, czy też doskonałym środkiem wspomagającym odchudzanie. Według Patricka Holford’a, założyciela instytutu optymalnego żywienia, jest ona również cudownym afrodyzjakiem, który dzięki dużej zawartości cynku staje się niezastąpiony w miłosnych igraszkach. Przed niezapomnianą nocą warto zjeść miseczkę tych owoców kuszących zarówno zapachem, jak i smakiem by zapewnić sobie energię do rana.

Truskawki mogą spożywać w większości wszyscy. Nie muszą ich nawet sobie odmawiać cukrzycy, ponieważ owoce te składają się z cukrów łatwo przyswajalnych takich jak glukoza i fruktoza. Unikać ich powinni jedynie alergicy, u których nierzadko wywołują one pokrzywki bądź biegunki.

Owoce te na pewno nam się nie znudzą, ponieważ można spożywać je w różnej postaci. Nadają się znakomicie na konfitury, dżemy, musy. Są wyśmienitym składnikiem koktajlów, deserów, jogurtów i soków. Stanowią również doskonałą dekorację do ciast, gofrów oraz lodów, a także służą do produkcji wyśmienitych nalewek. Truskawki podane na różne sposoby to przyjemność nie tylko dla podniebienia. Jak co roku zadowolą one swoich wiernych wielbicieli, a także skuszą niejednego amatora kwaśnych jabłek.

Źródło: www.wiadomosci24.pl, www.odzywianie.info.pl, www.dieta.nazdrowo.pl.

Zobacz również:

  1. Szampan i truskawki – świetne połączenie
  2. Które truskawki smakują najlepiej?
  3. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  4. Dlaczego warto jeść truskawki?