Szampan i truskawki – symbol luksusu i przyjemności
Cudowna mieszanka: truskawki i szampan to symbol wyżyn przyjemności i dobrego smaku. Jednak aromatyczne i kuszące pięknym wyglądem truskawki zachęcają do ich spożycia nie tylko dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym ale także dzięki wielkiemu bogactwu witamin, makro i mikroelementów. Dotychczas, znanych jest wiele dobroczynnych właściwości truskawek:
- Spośród wszystkich składników na uwagę zasługuje zapewne duża ilość witaminy C, której jest więcej w truskawkach niż w cytrynie.
- Dzięki zawartości żelaza, są szczególnie korzystne dla kobiet w związku z krwiotwórczym działaniem tego minerału.
- Natomiast dzięki zawartości wapnia, fosforu, magnezu i manganu, działają moczopędnie i odkwaszająco na organizm. Dzięki temu są sprzymierzeńcami podczas leczenia chorób wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Korzystnie działają także w przypadku chorób reumatycznych.
- Zawarte w nich pektyny wpływają na florę bakteryjną, co jest korzystne podczas trawienia, a enzym- bromelina, ułatwia trawienie białek.
- Zawarty w nich kwas elegonowy chroni przed nowotworami.
- Sok z truskawek podobnie jak czosnek, ma właściwości bakteriobójcze.
- Truskawki to także naturalne blokery promieni UVA i UVB.
I to nie koniec dobrodziejstw, jakie niesie nam spożywanie tych czerwonych pyszności.
Okazuje się, że dzięki zawartości polifenoli, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, truskawki bardzo korzystnie wpływają na nasz mózg. I to nie ogranicza się tylko do łagodzenia stanów zapalnych oraz neutralizowania wolnych rodników, ale dotyczy też procesu oczyszczania mózgu z toksycznych substancji. To z kolei, przeciwdziała tak ważnemu w procesie starzenia się pogorszeniu sprawności intelektualnej. Bogatym źródłem tych cudownych polifenoli są również orzechy włoskie i inne owoce oraz warzywa, zwłaszcza ciemnoczerwone, pomarańczowe lub fioletowe. Jednak skoro wiemy, że nasze truskawkowe pyszności również ich dostarczają, zapewne się im już nie oprzemy.
Co więcej-antocyjany z grupy flawonoidów zawarte w truskawkach, pomagają w obniżaniu ciśnienia tętniczego. Biorąc pod uwagę fakt, że problemem tym może być dotknięta nawet jedna czwarta populacji na całym świecie, informacja ta zasługuje na dużą uwagę.Najnowsze badania wykazują także, że flawonoidy mogą obniżać ryzyko choroby Parkinsona. Te same substancje korzystnie wpływają także na skórę, używa się ich w preparatach likwidujących jej przebarwienia.To są tylko te dotychczas odkryte cenne właściwości naszych kochanych owoców wczesnego lata.
Istnieje jednak druga strona medalu, która zapewne nie pozwoli nam popaść w całkowitą euforię. Truskawki są bowiem owocami, które niesłychanie chłoną wszelkie również szkodliwe dla organizmu substancje, używane jako składniki produktów do ochrony roślin. Nie możemy więc bezkarnie objadać się tymi owocami, szczególnie gdy pochodzą z niesprawdzonego źródła.
Należy również uważać na silne właściwości uczulające tych owoców. Potrafią one być bowiem silnym alergenem. Ważne jest to szczególnie, gdy dopiero wprowadza się je do diety np. niemowląt. Zamiast cieszyć się z tego, że nasze dziecko ze smakiem zjadło truskaweczkę, możemy zafundować sobie horror w postaci silnej reakcji alergicznej. Trzeba więc podawać je dzieciom poczynając od małej ilości i obserwować ich reakcję. Poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań by cieszyć się do woli tymi aromatycznymi, słodkimi, kojarzącymi się z latem owocami.
Zobacz również:
-
Moc witamin w truskawkach
-
Które truskawki smakują najlepiej?
-
Najlepsze dania z truskawek i maseczki
-
Dlaczego warto jeść truskawki?