Potrawka na urodę z waflami Good Food
Artykuł zewnętrzny
- 8 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
- młode pokrzywy (objętościowo zebrane do naczynia o pojemności 2litrów)
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Zrywamy młode czubki pokrzywy, a następnie zalewamy 0,5 litra gorącej wody, a następnie na małym ogniu gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy pokrzywy łyżką cedzakową i bardzo drobno siekamy (pokrzywa już nie parzy). Do garnka wlewamy olej i przesmażamy z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak się trochę zrumieni dodajemy posiekane pokrzywy oraz 1 szklankę wywaru, w którym wcześniej gotowaliśmy pokrzywy. W mleku rozrabiamy mąkę i również dodajemy do pokrzyw – doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gotujemy chwilkę. Podajemy w małych miseczkach, dogryzamy waflami Good Food.