Sałatka z warzyw sezonowych

28 kwietnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Przepis na I porcję

-1/2 główki sałaty (100 g),

– 1 pomidor (50 g) lub (poza sezonem pomidorowym) garść pomidorków koktajlowych,

– 2 rzodkiewki (ok.45 g)

– 1/3 papryki czerwonej (50 g)

– łyżeczka posiekanego szczypiorku

na sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy, kilka kropli octu winnego

Sałatę umyć i osuszyć, podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w dużej misie, na sałatę ułożyć reszte warzyw: pokrojone w plastry pomidory (pomidorki koktajlowe pokroić na połówki), następnie paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki.

Zrobić sos: musztardę zmieszać z wyciśniętym czosnkiem, octem i bardzo powoli dolać oliwę, sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany, całość polać przed podaniem sosem.

Całość posypać po wierzchu szczypiorkiem.

file1304007494



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...