Gołąbki z tartych ziemniaków
Składniki:
liście kapusty,
2 kg ziemniaków,
pół litra śmietany 30 %,
2 jajka,
pół szklanki kaszy manny
2 duże cebule,
pół kostki margaryny,
wegeta, maga , pieprz do smaku
Liście kapusty obgotować, usunąć głębie, ziemniaki zetrzeć na tarce , nadmiar soku z ziemniaków odlać , na dużej patelni usmażyć pokrojoną cebulę na margarynie na złoto do niej wsypać starte ziemniaki częściowo odsączone , dodać dwa jajka, kasze manną , przyprawy , dokładnie wymieszać, potem ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając , jak ziemniaki będą mieć gęstniejącą postać to zdjąć z ognia. trochę wystudzić , nabierać łyżką dawać na liście i formować gołąbki. Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć liście z kapusty, ułożyć na to gołąbki, zalać je śmietaną i górę wyłożyć też liśćmi z kapusty, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 2 godzin.