Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1,5 kg ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków i frytek
- tymianek
- sól, pieprz
- ok.20 dag małej cukinii
- 3 duże pieczarki
- 3 średnie cebule
- keczup pikantny
- majonez dekoracyjny Winiary
- ok.25 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
- ok.25 dag sera żółtego
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypiorek do posypania
- olej i bułka tarta do naczynie, w którym będziemy zapiekać
- 5 dag masła + 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
- 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek + 1 czubata łyżeczka przyprawy Smako – myk Winiary
- 1 szklanka mleka
Opis przygotowania
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut. Odcedzić, osączyć i ostudzić. Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju. Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą. Osączyć z sosu i przestudzić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać. Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą. Ziemniaki kroić w ok. 1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek. Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin). Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez. Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie), oprószyć znów przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły. Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut. Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.