Chłodnik ogórkowo-arbuzowy

19 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Składniki – dwie porcje:

  • Około 350 g arbuza
  • 2 ogórki (ok. 380 g każdy)
  • 3-4 łyżki jogurtu
  • Około 2 łyżki soku z cytryny
  • Otarta skórka z 1/2 cytryny
  • Około 20 listków melisy cytrynowej + kilka listków do dekoracji
  • Spora szczypta papryczki z Espelette
  • Sól do smaku
  • Szczypta cukru
  • Opcjonalnie : 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką.
Około100-150 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji.
Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę (można też zetrzeć go na tarce), wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować.
Dodać ewentualnie  więcej soku z cytryny lub przypraw, do smaku.
Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę (wydrążając pestki) i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem; miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy.

Smacznego! :-)

file1300564747