Gratin Dauphinois – zapiekanka ziemniaczana

19 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • około 100g startego sera Gruyere
  • 315 g śmietany kremówki
  • 125 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • masło ( do smarowania)
  • sól i pieprz

Obrane ziemniaki pociąć w cieniutkie talarki (im cieńsze tym zapiekanka szybciej się upiecze). Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać w nim warstwami przygotowane ziemniaki, obsypując każdą warstwę czosnkiem, startym serem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość polać śmietanką z mlekiem. Wierzch posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 170°C przez około 1 – 1,5 godziny. Gdyby wierzch zbytnio się brązowił, naczynie można przykryć folią aluminiową.

Smacznego! :-)

file1300557391



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz