Peklowany schab pieczony

Avatar photo
30 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 łyżki soli peklowej Prymat
łyżka soli kuchennej
2 dkg cukru
liście laurowe Prymat
ziele angielskie Prymat
goździki Prymat
czosnek Prymat
1 l wody

Mięso:

4 kg mięsa w sporych kawałkach, np. schab karkowy

Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól peklową, kuchenną i cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziołami. Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układamy mięso i zalewamy całość resztą wody. Woda musi przykrywać całą powierzchnię mięsa.

Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże – ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie – dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.
Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków – tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

źródło: www.prymat.pl

Zobacz również:

  1. Schab gotowany z chrznnem Wasabi
  2. Schab pieczony w warzywach i mleku
  3. Schab z kurnej chaty
  4. Ziemniaki pieczone w rękawie
  5. Pieczeń wieprzowa z jabłkami i galaretką



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.