Schab z kurnej chaty
Artykuł zewnętrzny
Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .
Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
- 1.5 kg schabu bez kości
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki octu winnego z jabłek
- 2 łyżki smalcu
- 1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy )
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli lawendowej
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 4 suszone śliwki
- 4 cebule
- mielone liście lubczyku
Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .