Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Szybki obiad albo kolacja…

składniki:

  • 3 szkl. ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego,
  • 10 dkg wędzonego boczku albo kiełbasy
  • 1 puszka 400g kukurydzy konserwowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki sosu czosnkowego chili,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %,
  • 1 szkl. startego sera Mozarella,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • do smaku: sól

sposób przygotowania: Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, posiekać. Wędzonkę pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzonkę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszklić. Dodać ryż i smażyć mieszając 2-3 minuty. Następnie skropić całość sosem chili i dodać koncentrat, wymieszać, podlać ok. 3/4 szkl. wody, dusić 5 min.. Na koniec dodać kukurydzę (troszkę zostawić do przybrania), doprawić ew. solą, wymieszać. Wykładać porcje na talerz, posypać resztą kukurydzy i startym serem, który od ciepła ryżu ładnie się roztopi. Można nałożyć ładne porcje ugniatając gotowy ryż w  filiżance posmarowanej od wewnątrz masłem a następnie przykładając filiżankę wierzchem do powierzchni talerza. Gdy lekko ją podniesiemy ryż powinien się sam wysunąć.

file1300202252