Babka ziemniaczano-śledziowa

11 marca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
·     6 płatów filetów śledziowych
·     8 średnich ziemniaków
·    1/2 szklanki śmietany
·    2 jaja
·    łyżka mąki
·    sól, pieprz
·    4 łyżki Oleju Wielkopolskiego

Przygotowanie:

Śledzie umyć a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.

Wysmarować Olejem Wielkopolskim formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika.
Piec 40 minut w 200 st. C. Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub ogórki konserwowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....