Babka ziemniaczano-śledziowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
· 6 płatów filetów śledziowych
· 8 średnich ziemniaków
· 1/2 szklanki śmietany
· 2 jaja
· łyżka mąki
· sól, pieprz
· 4 łyżki Oleju Wielkopolskiego
Przygotowanie:
Śledzie umyć a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.
Wysmarować Olejem Wielkopolskim formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika.
Piec 40 minut w 200 st. C. Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub ogórki konserwowe.