URODA I ZDROWIE

4 słodkie i zdrowe przekąski dla ucznia

7 września 2015, dodał: Redakcja

Początek roku szkolnego to wyzwanie dla rodziców uczniów, którzy rozpoczynają naukę lub do niej wracają po wakacyjnej przerwie. Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo.

 

morele_suszone_kolaż

Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć do pojemnika na drugie śniadanie, aby było i słodko i zdrowo?

Dobrą propozycją będą owoce suszone – słodkie, z dużą ilością wartościowych składników, które dodadzą sił do nauki. Suszone morele poza rekordową ilością beta karotenu, mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Najlepiej wybierać morele suszone bez konserwantów (np. HELIO Natura), które przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.

Drugą słodką i zdrową propozycją będą śliwki kalifornijskie – śliwka kalifornijska to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek).

śliwki_suszone_kolaż

Morwa biała suszona to trzecia ze słodkich alternatyw dla niezdrowych słodyczy. Wśród walorów zdrowotnych morwy białej można wymienić dużą zawartość witaminy C, żelaza oraz błonnika. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga (podobnie jak witamina C) w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne gdy zaczyna się rok szkolny.

Witamina C zawarta w morwie białej pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, dziąseł oraz zębów.

Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Współcześnie możemy włożyć do pojemnika na drugie śniadanie morwę białą suszoną bez konserwantów (np. HELIO Natura), która dostarczy słodyczy naszym pociechom.

morwa_biała_kolaż

Jeśli chcemy dostarczyć naszym dzieciom zdrowej słodyczy, a jednocześnie martwimy się o ilość kalorii zawartych w owocach suszonych to sięgnijmy po żurawinę suszoną HELIO Natura.- to propozycja zawierająca 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny. Obniżona zawartość cukru w nowości HELIO Natura skutkuje mniejszą względem standardowej suszonej żurawiny kalorycznością smakołyku, która wynosi 67 kilokalorii dla porcji 25g. Warto też zauważyć, że epidemia otyłości jest szczególnie groźna w przypadku dzieci, które mimo konieczności walki z nadwagą wymuszają na rodzicach regularne dostarczanie słodyczy – w takich sytuacjach warto sięgnąć po żurawinę HELIO Natura, które pomoże zaspokoić słodkie zachcianki.

żurawina_suszona_kolaż

W nowości HELIO Natura zwiększono także zawartość błonnika. Jest to błonnik roślinny, którego obecność w zdrowej diecie jest ważna. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi człowieka kształtuje się na poziomie 25 – 40 gramów. 120-gramowe opakowanie żurawiny suszonej HELIO Natura dostarcza zaś 34g tego cennego składnika. Co ważne, jeśli pijemy odpowiednią ilość wody to w praktyce nie można „przedawkować” błonnika.

Zdrowe odżywianie uczniów to wyzwanie, któremu można i trzeba sprostać – nie musi ono jednak oznaczać umartwiania się i rezygnacji ze słodkiego smaku, który lubiany przez najmłodszych może być podany w takiej formie, która może być i smaczna i zdrowa.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Moodo.pl kupowałyście tam?
Czasem szukanie tańszej oferty nie idzie w parze z jakością ubrań... Pozornie tańsza rzecz...
Feromony a biznes
W niektórych sklepach jednak korzysta się z zapachów - niekoniecznie tylko z feromonów...
Moda na naturalne preparaty
Warto też czytać składy, bo czasem tej natury jest w produkcie baaardzo mało...
Czarnogóra - warta poznania?
Fajnie byłoby tam kiedyś pojechać...